APCP - Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi

ENGLISH HRVATSKI
PROJEKT KONTROLE ONEČIŠĆENJA U POLJOPRIVREDI
   
NOVOSTI
Pokrećemo dvije nacionalno važne studije
Pokrećemo dvije nacionalno važne studije
Studija "Određivanje zona ranjivih na nitrate i ekonomski utjecaj Nitratne direktive na RH" i studija "Ocjena provedbe poljoprivredno-okolišnih mjera" financiraju se sredstvima projekta.

Tijekom provedbe projekta ostvarili smo znatne uštede sredstava kroz odluku da neke od aktivnosti provedemo sami - bez ugovaranja vanjskih kuća/institucija. Iako bi u poslovnom svijetu ovo bila odlična vijest, za svaki projekt to je i dodatni izazov jer ipak je cilj - 100% potrošnja. Zato smo kao način korištenja uštede predložili provedbu dvije važne studije koje će pomoći resornim tijelima u što skorijem donošenju nužnih novih mjera u poljoprivredi.

Prva je studija "Određivanje zona ranjivih na nitrate i ekonomski utjecaj Nitratne direktive na RH". Sa natječajem smo započeli u listopadu, a kao kao najbolji ponuđač odabrana je češka tvrtka Ekotoxa. Uvodni sastanak sa radnom skupinom ključnih institucija organiziran je sredinom prosinca, a prvi operativni sastanak dogovoren je za 5. siječanj 2012. Od ove aktivnosti očekujemo argumentiranu ocjenu i prijedlog najboljeg načina provedbe mjera Nitratne direktive. Pri tome je presudni korak definiranje područja (tzv. zona) ili pak cijele države kao područja osjetljivog na nitrate koji potječu iz poljoprivredne proizvodnje. 

Druga studija pod nazivom ""Ocjena provedbe poljoprivredno-okolišnog programa" trebala bi pomoći da Hrvatska što prije definira cjelovit program poljoprivredno-okolišnih mjera. U pitanju su dodatne mjere zaštite okoliša koje poljoprivrednici mogu primjenjivati i pri tome biti nagrađeni potporom iz EU sredstava. Kako su u pitanju uglavnom jednostavne i odavno poznate tehnike, ovaj program biti će interesantan i širokom krugu manjih proizvođača i tako znatno doprinjeti dodatnom osnaživanju ruralne zajednice. Natječaj za tvrtku izvođača je u tijeku, a ugovaranje i početak rada očekujemo u veljači 2012. godine. 

Obje studije dati će rezultate tijekom proljeća 2012. Time će projekt u nasljeđe ostaviti dva izuzetno korisna dokumenta i time pomoći daljnjem razvoju poljoprivredne i okolišne politike.

Hrvoje Horvat, DVM

PREUZIMANJE DOKUMENTACIJE
Kliknite ovdje za stranicu sa svim dokumentima za preuzimanje.
PRETRAŽIVANJE
TRAŽI
COPYRIGHT 2010. ACPC SVA PRAVA PRIDRŽANA