APCP - Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi

ENGLISH HRVATSKI
PROJEKT KONTROLE ONEČIŠĆENJA U POLJOPRIVREDI
   
NOVOSTI
Radionica projekta BiogasIN u Osijeku
Radionica projekta BiogasIN u Osijeku
Energetski institut Hrvoje Požar i Agencija za razvoj Osječko-baranjske županije u suradnji s APCP projektom organizirali su dvodnevnu edukativnu radionicu s ciljem upoznavanja potencijalnih investitora o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije i mogućnostima financiranja projekata bioplinskih postrojenja

Radionica je održana 17. i 18. listopada u maloj županijskoj vijećnici u Osijeku.
Sudionike skupa srdačno su pozdravili pročelnik Agencije za razvoj Osječko-baranjske županije Martin Marolin i Božica Dunković, savjetnica za infrastrukturu, investicije i energetsku učinkovitost iste Agencije, naglasivši sve veću pozornost koja se pridaje projektima obnovljivih izvora energije, osobito u svjetlu obveza RH koje treba ispuniti do 2020. godine: 20% bruto potrošnje energije iz OIE, 10% OIE u svim oblicima prijevoza, 20% smanjenja ukupne potrošnje energije i 20% smanjenje emisije stakleničkih plinova.
Potom je gđa Ana Kojaković, mr.sc. zaštite okoliša iz EI Hrvoje Požar upoznala sudionike s projektom BiogasIN, koji obuhvaća 28 regija u 7 zemalja, s ciljem predočavanja realnog potencijala za proizvodnju bioplina i ukupne biomase, ujednačenja postojeće zakonske regulative i promicanja novih financijskih mogućnosti investiranja u bioplinska postrojenja. Konačni cilj projekta je intenziviranje investicijskih aktivnosti u dotičnim zemljama i njihovom okruženju.
Profesor dr.sc. Davor Kralik s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, ujedno i predsjednik grupacije za bioplin ZOIE HGK sudionicima je vrlo detaljno predočio potencijal proizvodnje bioplina iz poljoprivredne sirovine u Hrvatskoj, a o samoj tehnologiji proizvodnje bioplina slikovito je izlagao Matko Perović iz EIHP.
O okolišnim karakteristikama proizvodnje i korištenja bioplina uz navode postojeće, a i predstojeće zakonske legislative govorio je mr.sc. Veljko Vorkapić, također iz EI Hrvoje Požar, istaknuvši između ostalog i postupke dobre poljoprivredne prakse koji proizlaze iz Nitratne direktive. Oslanjajući se na to predavanje, predstavljen je APCP projekt, pri čemu je posebno naglašena važnost širenja informacija o dobroj poljoprivrednoj praksi, a takvi „punktovi“ informiranja postat će i korisnici koji uspješno ostvaruju povrat sredstava iz ovog projekta Svjetske banke i GEF-a u suradnji s MPRRR..
          Slijedeće je izlaganje o zakonskoj podlozi izgradnje bioplinskog postrojenja i stjecanja stausa povlaštenog proizvođača električne energije u RH održao Siniša Knežević iz EIHP, a praktična i vrlo zanimljiva iskustva priključka bioplinskih postrojenja na mrežu HEP-a iznio je prof.dr.sc. Srete Nikolovski s Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku.
Tijekom i nakon ovih predavanja razvila se i žustra diskusija među sudionicima, koji su isticali brojne administrativne i financijske teškoće s kojima se potencijalni investitor susreće od ideje do realizacije. Zbog dugotrajnih postupaka koji znaju trajati i po nekoliko godina mnogi potencijalni investitori i odustaju, što potvrđuju i rezultati ankete koje je predstavila gđa Kojaković, istaknuvši kako i BiogasIN predstavlja jedan od katalizatora brže i jednostavnije realizacije bioplinskih projekata u RH.
Drugog dana radionice predstavljene su razne mogućnosti financiranja projekata obnovljivih izvora energije s naglaskom na bioplinskim postrojenjima, o čemu su izlagali Marko Karan iz EI HP i Marijana Živković iz MPRRR, a potom je dr.sc. Jurica Brajković iz EIHP detaljno predstavio faze pripreme vrlo opsežne dokumentacije za financiranje od strane razvojnih banaka, između ostalih i putem Hrvatske banke za obnovu i razvoj.
Potom je slijedilo vrlo motivirajuće izlaganje direktora tvrtke „Adriatic Kapital d.o.o.“ Mladena Erora o „private equtiy“ fondovima. Naime, pojasnio je u svom kratkom, ali dinamičnom predavanju, u veljači ove godine osnovano je 5 fondova gospodarske suradnje koji imaju 5 godina trebaju plasirati ukupno 2 milijarde kuna, na način da financiraju 30% učešća investitora u projektu. Slijedila su izlaganja predstavnika Zagrebačke i Hypo-Alpe Adria banke o njihovom programima u financiranju bioplionskih postrojenja.
Završnu riječ i zahvalu svim sudionicima nakon razmjene pozitivnih, ali i negativnih iskustava uputila je voditeljica skupa, mr.sc. Ana Kojaković, zaželjvši potencijalnim investitorima i svim sudionicima u procesu ishođenja dokumentacije i izgradnje bioplinskih postrojenja puno ustrajnosti i volje, što će zasigurno uz sve povoljniju opću klimu za OIE dovesti do uspješne realizacije projekata. 
 

PREUZIMANJE DOKUMENTACIJE
Kliknite ovdje za stranicu sa svim dokumentima za preuzimanje.
PRETRAŽIVANJE
TRAŽI
COPYRIGHT 2010. ACPC SVA PRAVA PRIDRŽANA