APCP - Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi

ENGLISH HRVATSKI
PROJEKT KONTROLE ONEČIŠĆENJA U POLJOPRIVREDI
   
NOVOSTI
Botanika: otkriven posljednji dio fitatne slagalice
Botanika: otkriven posljednji dio fitatne slagalice
Tim znanstvenika iz Španjolske i Velike Britanije identificirao je posljednji dio slagalice o načinu proizvodnje fitata u biljkama.

Ovo značajno otkriće znanstveno-istraživačkog instituta „Superior de Investigaciones Cientificas“ (CSIC) iz Madrida i Sveučilišta „University of East Anglia“ (UEA) odrazit će se u velikoj mjeri na poljoprivrednu djelatnost, okoliš i zdravlje ljudi.
Fitat je prirodni oblik fosfata koji se akumulira u sjemenu, plodovima i gomoljima mnogih usjeva. Znanstvenici su otkrivanjem molekularne strukture proteina IP5 2-kinaze po prvi puta identificirali način na koji djeluje enzim koji proizvodi fitat.
Uslijed činjenice da mnoge vrste životinja ne mogu probaviti fitate koji se nalaze u hrani, fitatni fosfor iz stajskog gnoja prelazi u tlo, što može dovesti do opasnog onečišćenja vodotokova.
Kao rezultat toga, industrija hrane za životinje dodaje u hranu poseban enzim – fitazu, a njegova aktivnost omogućava oslobađanje fosfornog kompleksa u fitatu, te njegovu bolju apsorpciju u probavnog sustavu životinja. No, to je vrlo skup proces, pa industrija hrane za životinje teži identificiranju varijanti usjeva niskog sadržaja fitata, kao što su kukuruz, riža, ječam i soja. Ovo novo otkriće upotpunjava naše razumijevanje načina na koji biljka proizvodi fitate.
Ne samo da fitati doprinose onečišćenju, nego su ujedno i „anti-nutrijenti“, koji mogu imati vrlo nepovoljan učinak na zdravlje ljudi.
U zemljama u razvoju, gdje su glavni sastojci obroka pretežno žitarice ili grah s malo ili nimalo mesa, Svjetska zdravstvena organizacija identificirala je fitate kao jedan od glavnih uzroka anemije uslijed nedostatka željeza – teškog stanja kojim su pogođeni milijuni ljudi.
"Ovo je vrlo uzbudljivo otkriće, budući da su znanstvenici tako dugo tražili ovaj posljednji komadić slagalice, i budući da fitati imaju vrlo širok utjecaj na poljoprivredu, okoliš i zdravlje ljudi," riječi su koautora, dr. Charlesa Brearleya iz Instituta Bioloških znanosti, koji je surađivao s dr. Beatriz González iz CSIC Instituta – „Intituto de Quimica-Fisica Rocasolano."
Victor Raboy, američki genetičar bilja iz US Department of Agriculture, ovako je komentirao otkriće: "Razumijevanje ovog jedinstvenog aspekta kemije inozitol fosfata ima široko značenje ne samo za biologiju bilja i poljoprivredu, nego i za eukariotski stanični metabolizam i transdukciju signala. Na primjer, unaprijedit će se naše razumijevanje funkcije kvasaca, sluzavih plijesni i vinskih mušica, a potencijalno ovo otkriće može biti vrlo značajno u razumijevanju i liječenju bolesti ljudi.“
Izvor: University of East Anglia (2010, April 26). Botany: Final piece in phytate jigsaw discovered. http://www.sciencedaily.com /releases/2010/04/100426151621.htm
Područni odjel HZPSS-a Vukovarsko-srijemske županije
Katrin Gnjidić, dr.vet.med.
suradnica za nitrate

PREUZIMANJE DOKUMENTACIJE
Kliknite ovdje za stranicu sa svim dokumentima za preuzimanje.
PRETRAŽIVANJE
TRAŽI
COPYRIGHT 2010. ACPC SVA PRAVA PRIDRŽANA