APCP - Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi

ENGLISH HRVATSKI
PROJEKT KONTROLE ONEČIŠĆENJA U POLJOPRIVREDI
   
NOVOSTI
Promocija novih tehnologija - reducirana obrada
Promocija novih tehnologija - reducirana obrada
Radionica o reduciranoj obradi u Đakovačkoj Satnici

Unatoč visokim temperaturama u Satnici Đakovačkoj 19.07.2011. održana je radionica o reduciranoj (minimalnoj ) obradi i strojeva strojeva za reduciranu obradu tla. Radionica je organizirana u sklopu promocije dobre poljoprivredne prakse Projekta kontrole onečišćenja u poljoprivredi i Hrvatske poljoprivredne komore, a održana je na parceli Vujanović-klas d.o.o. , čemu je nazočilo oko 100 poljoprivrednika iz okolnih mjesta.Uz brojne zainteresirane prisutni su bili korisnici projekta APCP,predstavnici HPK,Poljoprivrednog instituta Osijek,Poljoprivrednog fakulteta Osijek, sjemenskih kuća i lokalnih medija.
 

Predstavljeni su univerzalni strojevi tvrtke Eum Agrotec iz Njemačke,koji se mogu koristiti od proljeća do jeseni uz prednost da zamjenjuju nekoliko strojeva u konvencionalnoj obradi tla, a to znači umanjen broj prohoda,manje gaženje tla, manje potrošnje energenata itd. Primjenom reducirane obrade tla uništava se značajan broj izniklih korova po čemu su ovi strojevi dobili naziv „čistači njiva“. Ovakvom obradom tla smanjuje se i primjena zaštitnih sredstava-herbicida, što je također važan dio dobre poljoprivredne prakse.


Reducirana ili konzervacjjska obrada svjetski je trend, koja je nužna za hrvatske poljoprivrednike, prije svega zbog smanjenja troškova jer je konvencionalna ili klasična obrada tla skupa.Na pokaznom polju predstavljen je i rad preciznog rasipača tvrtke Lehner, kojim je obavljena postrna sjetva uljane repice što je inače dio demonstacijskog programa APCP-a. Uljana repica poslužit će i kao pokrovni usjev kod nekolicine naših korisnika kojih je ukupno 24 u OBŽ i na čijim njivama prevladava Rauola, Sudanska trava, Ljuljevi,Stočni grašak pa i Facelija.

Nakon prezentacije nastavljeno je druženje uz razgovor o mogućnostima i predstojećim izazovima u poljoprivrednoj proizvodnji.

 

Davor Antinac
Savjetnik za nitrate pri Područnom odjelu HPK OBŽ

 

/upload/tbl_novosti/reducirana__obrada_-_apcp_121949.jpg /upload/tbl_novosti/apcp_minimalna_obrada__122025.jpg /upload/tbl_novosti/apcp_reducirana_obrada_12213.jpg /upload/tbl_novosti/apcp_senkic_122123.jpg /upload/tbl_novosti/reducirana_obrada_apcp_-_satnica_122152.jpg /upload/tbl_novosti/reducirana_obrada_-_apcp_ii_13177.jpg
PREUZIMANJE DOKUMENTACIJE
Kliknite ovdje za stranicu sa svim dokumentima za preuzimanje.
PRETRAŽIVANJE
TRAŽI
COPYRIGHT 2010. ACPC SVA PRAVA PRIDRŽANA