APCP - Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi

ENGLISH HRVATSKI
PROJEKT KONTROLE ONEČIŠĆENJA U POLJOPRIVREDI
   
NOVOSTI
Dan pokrovnih usjeva APCP u Lovasu
Dan pokrovnih usjeva APCP u Lovasu
Poljoprivredna zadruga Lovas je jedan od prvih korisnika APCP fonda za sufinanciranje pokrovnih usjeva. U Vukovarsko-srijemskoj županiji, u 2010. godini, 29 proizvođača zasijalo je 350 hektara pokrovnih usijeva pri čemu su prevladavali usjevi poput uljane repice, uljane rotkve, talijanskog ljulja, sudanske trave, sirka, djeteline i graš

Uz sufinanciranje izgradnje ili rekonstrukcije odlagališta za stajski gnoj, te opreme za izgnojavanje, APCP projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi promiče i mjere dobre poljoprivredne prakse. One omogućuju održivu poljoprivrednu proizvodnju uz zaštitu neprocjenjivih nacionalnih prirodnih resursa – tla, vode i zraka. Između ostalog obuhvaćaju i dobro gospodarenje gnojivima, kako organskim, tako i mineralnim. Jedan od vrlo učinkovitih i višestruko korisnih načina sprječavanja onečišćenja površinskih i podzemnih voda nitratima jest zasijavanje pokrovnih usjeva, koji se prema potrebama proizvođača mogu koristiti kao hrana za životinje ili za zelenu gnojidbu.

Poljoprivredna zadruga Lovas prepoznala je te mogućnosti i postala jedan od prvih korisnika APCP fonda za sufinanciranje pokrovnih usjeva. Od brojnih ponuđenih usjeva odlučili su se za stočni grašak i talijanski ljulj. I grašak i ljulj vrlo lijepo su uspjeli i dali visoke prinose svježe mase, kao i suhe tvari po hektaru. Kako bi prednosti pokrovnih usjeva vidjeli i drugi proizvođači, PZ Lovas organizirao je Dan polja pokrovnih usjeva APCP projekta, koji je održan u četvrtak, 26. svibnja na poljoprivrednim površinama zasijanih talijanskim ljuljem. Odaziv je unatoč intenzivnoj sezoni poljoprivrednih radova bio vrlo dobar, a prekrasan sunčani svibanjski dan učinio je upoznavanje s ciljem projekta i promatranje baliranja ljulja  još ugodnijim. Uz proizvođače mlijeka iz susjednih mjesta, bili su tu i stručni suradnici za stočarstvo područnog odjela HPK Vukovarsko-srijemske županije, voditelji poljoprivrednih zadruga, kooperacija, predstavnici sjemenarskih kuća, pa i profesori s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

Na našoj županiji pokrovnim usjevima koje je sufinancirao APCP projekt 29 proizvođača zasijalo je 350 hektara, pri čemu su prevladavali usjevi poput uljane repice, uljane rotkve, talijanskog ljulja, sudanske trave, sirka, djeteline i graška, dok su se korisnici nešto rjeđe odlučivali za faceliju, heljdu i raž. Pokrovni usjevi nikako nisu novost u ratarskoj proizvodnji. Prednosti zelene gnojidbe poznavali su i primjenjivali već i stari Grci i Kinezi, a potom i Rimljani.

Izraz „sideracija“ (lat. sidereo – zvjezdan), kako se još naziva zelena gnojidba, potječe od kulta plodnosti vezanog uz mjesec i zvijezde, u kojem se vjerovalo da plodnost nebeskih tijela prelazi na biljke, pa onda i u tlo. Neke od brojnih prednosti pokrovnih usjeva su: poboljšanje strukture i vodno-zračnog kapaciteta tla, vezanje hranjivih tvari u oblike pristupačne idućem usjevu, povećanje biološke aktivnosti i sadržaja humusa u tlu, manje korova i štetnika, ušteda mineralnog gnojiva, iskorištenje sunčeve energije. Tako se npr. odabirom stočnog graška ili npr. Landsberške smjese putem fiksacije dušika osigurava i više od 150 kg dušika po ha, koji nakon spremanja graška u visoko raspoloživom obliku ostaje idućoj kulturi, npr. silažnom kukuruzu. Na taj način obogaćuje se tlo, i priprema izobilje odlične voluminozne hrane za mliječne krave na farmi PZ Lovas.

Nakon demonstracije baliranja ljulja i upoznavanja prisutnih proizvođača s raznovrsnim komponentama APCP projekta ugodno druženje sudionika nastavilo se uz ukusnu okrjepu koju je pripremila PZ Lovas. 

Katrin Gnjidić,
suradnica za nitrate pri Područnom odjelu HPK VSŽ
 

/upload/tbl_novosti/dan_polja_lovas_2011_apcp_184747.jpg /upload/tbl_novosti/dan_polja_lovas_apcp_2011_184755.jpg /upload/tbl_novosti/dan_polja_lovas_apcp_2011_5_18488.jpg /upload/tbl_novosti/dan_polja_lovas_511_1_184818.jpg
PREUZIMANJE DOKUMENTACIJE
Kliknite ovdje za stranicu sa svim dokumentima za preuzimanje.
PRETRAŽIVANJE
TRAŽI
COPYRIGHT 2010. ACPC SVA PRAVA PRIDRŽANA