APCP - Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi

ENGLISH HRVATSKI
PROJEKT KONTROLE ONEČIŠĆENJA U POLJOPRIVREDI
   
NOVOSTI
Nadzorna misija Svjetske Banke u Varaždinskoj županiji
Nadzorna misija Svjetske Banke u Varaždinskoj županiji
Posjet čelnicima županije i partnerima projekta

U petak 20. svibnja, u sklopu godišnje nadzorne misije, predstavnici Svjetske Banke gđa. Vera Dugandžić, novi Task team leader projekta i g. Garry Smith, idejni tvorac APCP projekta, posjetili su Varaždinsku županiju i  pri tome obišli neke od naših partnera i korisnika.

U timu koji je prisustvovao posjeti bio je još i g. Miroslav Božić , ravnatelj Uprave za poljoprivrednu politiku MPRRR, Biljana Požgaj Rubinić, voditeljica sektora za projekte Svjetske Banke MPRRR te Hrvoje Horvat, koordinator projekta. U iznimno sadržajnom danu prvo smo posjetili župana g. Predraga Štromara, županijskog pročelnika za poljoprivredu g. Vinceka te g. Kurečića načelnika općine Petrijanec koji su nas zajedno primili u uredu župana. Bila je to prilika da predstavimo suradnju sa pojedinim općinama i ukupne aktivnosti na tome području, ali i da se zahvalimo za veliku poduzetnost i spremnost za rješavanje problema na koje smo povremeno nailazili. Nakon kraćeg, ugodnog druženja nastavili smo prema Makoišću gdje smo posjetili gospodarstvo gospode Pikija, dvoje liječnika koji se uz ostalo bave i proizvodnjom sira, a u sklopu projekta učestvuju u programu demonstracijskih polja te u investicijskom fondu APCP.

Nakon njih obišli smo g. Josipa Bistrovića koji je upravo završio investiciju sa našim sredstvima i u pripremama je za dan otvorenih vrata te svojevrsnu proslavu dovršetka radova koja će se održati dan kasnije – u subotu 21. svibnja.

Poslijednja posjeta bilo je mjesto Petrijanec gdje smo imali prilike vidjeti plodove odlične suradnje projekta i lokalne jedinice vlasti. O tome smo već pisali, ali podsjećam da smo u suradnji sa načelnikom g. Kurečićem i njegovim suradnicima, dogovorili simboličnu prodaju općinske zemlje grupi peradara kako bi aplicirali za sredstva projekta i započeli pravilno zbrinjavati gnoj iz svoje proizvodnje.

Četiri proizvođača izgradila su tipske objekte za skladištenje koji se nalaze u nizu čime su znatno smanjeni troškovi pripreme i gradnje. Posebna zanimljivost je da je čitava realizacija trajala izuzetno kratko. Naš prvi susret dogodio se tijekom srpnja 2010. kada smo raspravili mogućnosti i dogovorili "akcijski plan". Već krajem rujna općinska zemlja bila je rasparcelirana i prodana našim budućim partnerima. Za to vrijeme zajedno sa kolegicom Brečak, djelatnicom projekta u Varaždinskoj županiji, pripremali smo peradare kako bi uspješno objedinili svu dokumentaciju. Ovom suradnjom pokazali smo da itekako postoji obilje mogućnosti za rješavanje problema u poljoprivredi, a da je jedna od njih i aktivno uključenje lokalne zajednice, koja uostalom ima dugoročan interes za potporu onih koji proizvode.

Hrvoje Horvat, DVM

Koordinator projekta

 

/upload/tbl_novosti/pikija_makoisce_124412.jpg /upload/tbl_novosti/odlagaliste_petrijanec_124443.jpg /upload/tbl_novosti/interview_bozic_124458.jpg /upload/tbl_novosti/gordana_brecak_dipl.ing.agr._02449.bmp /upload/tbl_novosti/hrvoje_horvat_apcp_poljoprivreda_02540.bmp /upload/tbl_novosti/miroslav_bozic_ravnatelj_mprrr_02626.bmp /upload/tbl_novosti/vladimir_kurecic_nacelnik_0304.bmp
PREUZIMANJE DOKUMENTACIJE
Kliknite ovdje za stranicu sa svim dokumentima za preuzimanje.
PRETRAŽIVANJE
TRAŽI
COPYRIGHT 2010. ACPC SVA PRAVA PRIDRŽANA