APCP - Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi

ENGLISH HRVATSKI
PROJEKT KONTROLE ONEČIŠĆENJA U POLJOPRIVREDI
   
NOVOSTI
APCP i legalizacija farmi
APCP i legalizacija farmi
Kako smo pomogli jedan od najvažnijih procesa u hrvatskoj poljoprivredi

U prvim tjednima operativnog djelovanja, tijekom svibnja 2009. doživjeli smo svojevrstan šok saznavši da imamo problem o kojem do tada nismo razmišljali. Name, natječajna procedura za naša investicijska sredstva obuhvaćala je i nešto potpuno normalno - čiste papire farme. Nismo uopće sumljali da bismo upravo oko toga mogli imati najveće probleme. Na žalost, već u prvim tjednima rada saznali smo da je to realnost . Uskoro smo proveli i našu prvu anketu koja je to i brojčano dokazala - većina objekata nije imala potrebne dokumente - tj nije bila legalizirana. Razloge toga nismo imali vremena istraživati, ali to nam nije bio niti zadatak. Morali smo naći rješenje i maknuti problem koji je prijetio da potpuno blokira rad projekta.

Detektirali smo 3 područja na koja moramo djelovati - ministarstvo, lokalna samouprava te proizvođači. I tako je počelo, o svemu smo kroz upravljački odbor projekta obavijestili krovne institucije. Lokalnim institucijama poslali smo pisma namjere sa zamolbom za podršku i brže rješavanje problema pojedinih proizvođača. Same proizvođače nastojali smo uvjeriti i motivirati da pristupe tom zamornom i prilično skupom procesu. U suradnji sa županijama započeli smo sa radionicama na kojima su pojedini čelni ljudi iz relevantnih ureda uprave informirali same proizvođače o mogućim rješenjima - ovisno o pojedinoj situaciji. Moram spomenuti aktivost pročelnika za poljoprivredu VSŽ g. Matića i naše djelatnice kolegice Gnjidić čijom smo izvrsnom suradnjom dobili petnaestak takvih susreta na farmama. Uz to, svaki naš nastup i sastanak koristili smo kako bi "legalizaciji" dali potrebnu važnost, pogotvo zbog budućih projekata i aktivnosti nakon ulaska u EU. 

Kako je prolazlo vrijeme osjećalo se da naša "top tema" sve više zauzima medijski prostor i da se približavamo kritičnoj masi informiranih - kako proizvođača tako i odgovornh u institucijama. Zahvaljujući pravodobnoj reakciji MPRRR i ostalih nadležnih ministarstava, ovih je dana najavljena izmjena Zakona o prstonom uređenju i gradnji u kome bi se, prema najavi, trebalo naći i rješenje za nelegalizrane farme. Iako još ne znamo detalje, sretni smo da smo zajedno sa svim partnerima u tom procesu odigrali ulogu nužno potrebnog katalizatora.

Hrvoje Horvat, DVM
Koordinator projekta

/upload/tbl_novosti/apcp_workshop_legalization_234310.jpg /upload/tbl_novosti/slaven_aljinovic_hrvoje_horvat_bosnjaci_9555.jpg /upload/tbl_novosti/hrvoje_horvat_andrija_matic_969.jpg /upload/tbl_novosti/katrin_gnjidic_andrija_matic_72141.jpg
PREUZIMANJE DOKUMENTACIJE
Kliknite ovdje za stranicu sa svim dokumentima za preuzimanje.
PRETRAŽIVANJE
TRAŽI
COPYRIGHT 2010. ACPC SVA PRAVA PRIDRŽANA