APCP - Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi

ENGLISH HRVATSKI
PROJEKT KONTROLE ONEČIŠĆENJA U POLJOPRIVREDI
   
NOVOSTI
Ocjena dosadašnje potrošnje investicijskog fonda APCP
Ocjena dosadašnje potrošnje investicijskog fonda APCP
Usporedba sa pretpristupnim fondovima EU

Nakon 2 godine timskog rada i 45 dana do zatvaranja investicijskog fonda APCP-a, pitali smo se: kakav nam je učinak u usporedbi sa drugim sličnim aktivnostima?  Kada smo počeli znali smo da ne želimo biti samo još jedan projekt u nizu. Htjeli smo ostaviti mjerljiv i pozitivan trag. S obzirom na ambiciju projekta bilo je jasno da bez strategije i ozbiljnog plana nećemo moći obaviti sve što donator želi. Poljoprivredni sektor bio je (i još je) u velikim problemima, Hrvatska se našla u gospodarskoj stagnaciji, a mi smo dobili 4 godine (realno znatno manje) da potrošimo 2,6 miliona USD na investicije, koje prethodno trebaju biti financirane od strane proizvođača, te još 2,4 mil USD na kompleksna istraživanja, edukaciju, analizu vode i još puno toga.

Kako bi najbolje iskoristili vrijeme, kao prvu mjeru uveli smo rad prema prioritetima i sustav preciznog izvještavanja kakav se koristi u poslovnom menadžmentu. Svaki mjesec određujemo prioritete prema kvartalnom/godišnjem planu. S obzirom na prioritete oblikuje se i radno vrijeme, a izvješća o učinjenom šalju se svaki tjedan. Na važno mjesto stavili smo i stalno "samopopravljanje" i učenje. Primijećeni problemi, "uska grla" ili nepredviđene okolnosti raspravljaju se i rješavaju u stalnoj dnevnoj komunikaciji i na mjesečnim sastancima. Vjerujemo da je izuzetno važna potpuna međusobna informiranost koja razvija sigurnost u misiju i postavljene ciljeve - u svakom trenutku svatko od nas zna gdje mu je mjesto i što mu je za činiti.

Osim interne komunikacije uspostavili smo jaku suradnju sa lokalnom zajednicom te svim institucijama partnerima (HPK, Hrvatske vode, APPRRR, fakulteti, škole). Organizirali smo sustav redovitih terenskih posjeta te stalnog praćenja i savjetovanja proizvođača koji su odlučili pristupiti projektu. Naši djelatnici na projektnim županijama tako su postali ne samo posrednici već i aktivni sudionici i mentori u njihovoj pripremi.

Dali smo sa svime polučili mjerljive rezultate? Iako je još godina dana do službenog završetka projekta i sigurno je rano za potpuno svođenje računa, stavili smo se u omjer sa nama najsličnijima - pretpristupnim EU projektima SAPARD i IPARD-om. Premda je za spomenute fondove trebalo ispuniti više uvijeta, naši mehanizmi su gotovo identični i svakako su najbliži za usporedbu. Osim toga naša sredstva su ograničena isključivo na manje i srednje velike proizvođače koji imaju najviše problema - kako financijskih tako i oko prostornih planova, legalizacije objekata i sl. 

Dakle, u dvije godine rada ugovorili smo oko 2,5 mil dolara ili 50% ukupnih sredstava projekta. U samom investicjskom fondu, u 14 mjeseci objave zaprimili smo 27 prijava od kojih je do sada odobreno njih 15. Vrijednost potpore u odobrenim investicijama iznosi blizu 5 miliona Kn. Ukoliko bismo taj rezultat usporedili sa spomenutim fondovima, u identičnoj vrsti ulaganja ugovorili smo blizu 60% više na godišnjoj razini. Trenutno je još oko 40 proizvođača u radnoj skupini koju aktivno pripremamo za podnošenje zahtjeva. Nadamo se da ćemo zajedno uspjeti izdržati tempo koji smo si zadali te da će sva sredstva uskoro biti ugovorena.

Hrvoje Horvat, DVM

Koordinator projekta

PREUZIMANJE DOKUMENTACIJE
Kliknite ovdje za stranicu sa svim dokumentima za preuzimanje.
PRETRAŽIVANJE
TRAŽI
COPYRIGHT 2010. ACPC SVA PRAVA PRIDRŽANA