APCP - Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi

ENGLISH HRVATSKI
PROJEKT KONTROLE ONEČIŠĆENJA U POLJOPRIVREDI
   
NOVOSTI
Ogledalo, ogledalce, koliko je nitrata u mom bunaru?
Ogledalo, ogledalce, koliko je nitrata u mom bunaru?
Ispitivanje vode u Vukovarsko-srijemskoj županiji sve je popularnije

Mogućnost besplatnog utvrđivanja koncentracije nitrata u bunarskoj vodi izazvala je prilično veliko zanimanje, pa su nakon objave na općinskom prostorijama i lokalnim medijima mnogi požurili sa svojim bocama na mjesto okupljanja. To su uglavnom bila predvorja općina, ali ponekad i sale za sastanke.

„Ajde fala Bogu da ima nešto i besplatno!“ bili su najčešći komentari. Iako u početku nije svima bilo jasno što su to nitrati, odakle dolaze i zašto višak šteti, iz materijala APCP projekta i naših objašnjenja saznali su osnovno, a prospekte su nosili i kući. Dok su čekali u redu kako bi boce bile dobro obilježene brojevima i podacima vlasnika, vladalo je vedro raspoloženje, dogovarale su se kavice i pivice do rezultata analize, a bilo je i pravih lovačkih priča. O tome da je Bosut prije bio bržeg toka, s puno manje vodenog bilja, riba je naravno bilo više (ovolike su oči imale!), pa je čak u njemu znalo biti i rakova, a zna se – gdje ima rakova, tamo je voda sigurno čista i zdrava!
 
Bilo je i razgovora drugačije intoniranih – kako je ovaj ili onaj susjed napravio septičku jamu, koliko daleko od bunara, gdje se, kome i kada prelijevaju kanali, nakoji način se prave septičke jame i sl. A bio je vrlo zanimljiv i slikovit prikaz kako krtica brlo brzo može napraviti poveznicu od septičke do bunara, pa godišnje poniranje nitrata u tom slučaju gubi na važnosti!
 
Rezultati su vrlo raznoliki – od minimalnih vrijednosti s nulama ispred točke, pa do onih dvostruko, pa i trostruko iznad najvećih dopuštenih u vodi za piće!
Uglavnom, treba iskoristiti ovu mogućnost – besplatno je, provjerite i Vi koliko nitrata ima u Vašem bunaru!
 
Katrin Gnjidić, suradnica za nitrate
pri PO HPK  Vukovarsko-srijemske županije
 
/upload/tbl_novosti/vodjinci_hrast_1_154922.jpg /upload/tbl_novosti/vodjinci_hrast_2_154938.jpg /upload/tbl_novosti/andrijasevci_analiza_16925.jpg /upload/tbl_novosti/vodjinci_analiza_1_16940.jpg
PREUZIMANJE DOKUMENTACIJE
Kliknite ovdje za stranicu sa svim dokumentima za preuzimanje.
PRETRAŽIVANJE
TRAŽI
COPYRIGHT 2010. ACPC SVA PRAVA PRIDRŽANA