APCP - Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi

ENGLISH HRVATSKI
PROJEKT KONTROLE ONEČIŠĆENJA U POLJOPRIVREDI
   
NOVOSTI
Općina Petrijanec i APCP u zajedničkoj inicijativi
Općina Petrijanec i APCP u zajedničkoj inicijativi
U tijeku radovi na skupnom odlagalištu za peradarske farme

U ljeto 2010 godine, tijekom terenskog rada i promocije našeg investicijskog fonda stupili smo u kontakt sa grupom peradarskih proizvođača u mjestu Petrijanec u Varaždinskoj županiji. Svi odreda imali su veliku volju za suradnjom i korištenjem sredstava APCP za izgradnju odlagališta međutim, problem su bile nadekvatne pozicije i nedostatne veličine parcela za izgradnju. U rješavanje problema hrabro se uključio načelnik općine, g. Kurečić sa kime smo došli do nesvakidašnjeg inventivnog rješenja. Načelnik je ponudio zapuštenu općinsku parcelu oko 2 km udaljenu od samog Petrijanca, kao mjesto gdje bi se izgradila potrebna odlagališta. Oduševljeno smo prihvatili ideju i krenuli u realizaciju pojedinih koraka. Od srpnja do rujna 2010 izvršena je parcelacija i nakon toga simbolična prodaja dotičnih parcela vlasnicima farmi. Uz pratnju kolegice Brečak svi zainteresirani tijekom zime 2010 godine predali su svoje zahtjeve našoj projektnoj jedinici u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi. Kako su zahtjevi bili u skladu sa našom procedurom, uskoro su svi i odobreni a dolaskom toplog vremena počela je gradnja odlagališta.

Objekti u potpunosti odgovaraju propisima iz Pravilnika o višestrukoj sukladnosti, isplanirani su unificirano i bit će izgrađeni u nizu što je dodatno pojednostavilo i pojeftinilo gradnju. Na ovaj način općina je pomogla poljoprivrednike u održanju proizvodnje, ali u isto vrijeme na svom području osigurala nekoliko proizvodnih jedinica koje su spremne za novu EU legislativu.
  
Ovom suradnjom uspjeli smo pokazati koliko se potencijala krije u zajedničkom djelovanju lokalnih jedinica vlasti i proizvođača. Uvjereni smo da će taj primjer odjeknuti i da će pozitivno djelovati na rješavanje sličnih problema i u drugim područjima Hrvatske. Pogotovo je to važno danas kada je svaka konkretna proizvodnja, pogotovo proizvodnja hrane od najveće vrijednosti.

Hrvoje Horvat DVM, koordinator projekta 

/upload/tbl_novosti/apcp_petrijanec_kurecic_11335.jpg /upload/tbl_novosti/petrijanec_apcp_odlagaliste_2_11351.jpg /upload/tbl_novosti/petrijanec_apcp_odlagaliste_3_1149.jpg /upload/tbl_novosti/apcp_petrijanec_peradari_11430.jpg
PREUZIMANJE DOKUMENTACIJE
Kliknite ovdje za stranicu sa svim dokumentima za preuzimanje.
PRETRAŽIVANJE
TRAŽI
COPYRIGHT 2010. ACPC SVA PRAVA PRIDRŽANA