APCP - Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi

ENGLISH HRVATSKI
PROJEKT KONTROLE ONEČIŠĆENJA U POLJOPRIVREDI
   
NOVOSTI
APCP na natjecanju poljoprivrednih škola
APCP na natjecanju poljoprivrednih škola
Suradnja sa poljoprivrednim školama najbolji je način da se postigne održivost projektnih ciljeva. Edukacija mladih, ali i onih starijih jedini je put prema boljem statusu poljoprivrede u društvu te njenog prihvaćanja kao važnog i plemenitog zanimanja

U Vinkovcima je 31. ožujka i 1. travnja 2011. održano Državno natjecanje srednjih škola Republike Hrvatske u obrazovnom sektoru poljoprivreda, prehrana i veterina, u disciplinama Agro, Hortus i Flora. Nakon smještaja i akreditacije brojnih sudionika natjecanja i njihovih mentora iz cijele zemlje, prvog dana održano je svečano otvorenje, a potom i pismeni dio natjecanja. Drugi dan bio je predviđen za izradu i ocjenu praktičnih zadataka po disciplinama, okrugli stol za mentore i druge sudionike natjecanja, te proglašenje ukupnih rezultata.

Kao predstavnici projekta, skupu su se obratili dr.sc. Darko Znaor te gospođa Sonja Karoglan-Todorović koja je slikovito prikazala mjere dobre poljoprivredne prakse koje svi poljoprivrednici u EU moraju poštivati, kao i poljoprivredno-okolišni program, pri čemu je naglasila pozitivne i negativne utjecaje poljoprivrednih aktivnosti na ukupan krajobraz, te biljne i životinjske vrste koje ga nastanjuju.

Predstavljena je i suradnja APCP projekta s poljoprivrednim školama u projektnim županijama, u okviru koje će uz praćenje pokrovnih usjeva biti organizirane i edukativne ekskurzije učenika. Na ovu tematiku vezanu uz zaštitu okoliša izvrsno se uklopilo i slijedeće predavanje, odnosno prezentacija zaštićenih prirodnih vrijednosti na području županije, te monitoring orla štekavca, koje je prikazao mr.sc. Pavao Dragičević. Bilo je zanimljivo saznati da gnijezda tih ptica mogu dosegnuti visinu i do 10 metara, a da mladi orlići do dobi od otprilike 3 mjeseca nisu nimalo agresivni prema ljudima, što u velikoj mjeri olakšava njihovo prstenovanje. Inače bi to bilo vrlo teško, jer je „pile“ orla tek nešto manje od jednog metra, a kandže mlade grabežljivice već vrlo impresivne!

Zgodna dopuna okruglom stolu bila je mogućnost analize vode na nitrate koja se počela provoditi u sklopu APCP.  Tako su profesori iz različitih krajeva Hrvatske doznali sadržaj nitrata u uzorcima vode koje su donijeli sa sobom. Nakon predavanja uslijedio je živahan razgovor sudionika uz pitanja i razmjenu iskustava, a predloženo je i uključivanje tema o dobroj poljoprivrednoj praksi u nastavni program. Projekt tu može pomoći sa određenom količinom svog materijala.

Praktični radovi učenika izloženi nakon ocjenjivanja u predvorju škole uistinu su bili prava umjetnička djela – prekrasni aranžmani i svečani buketi svjedočili su o velikoj vještini i znanju sudionika, ali i o kontinuiranom, dugogodišnjem ugrađivanju profesora u njihov razvoj.

Katrin Gnjidić,
suradnik za nitrate pri Područnom odjelu HPK VSŽ
 

/upload/tbl_novosti/drzavno_vinkovci1_12959.jpg /upload/tbl_novosti/analiza_bunarske_vode_-_vinkovci_121036.jpg
PREUZIMANJE DOKUMENTACIJE
Kliknite ovdje za stranicu sa svim dokumentima za preuzimanje.
PRETRAŽIVANJE
TRAŽI
COPYRIGHT 2010. ACPC SVA PRAVA PRIDRŽANA