APCP - Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi

ENGLISH HRVATSKI
PROJEKT KONTROLE ONEČIŠĆENJA U POLJOPRIVREDI
   
NOVOSTI
Suradnja s razvojnom agencijom „Hrast“
Suradnja s razvojnom agencijom „Hrast“
Održana radionica za poljoprivrednike

U zajedničkoj organizaciji razvojne agencije „Hrast“ i općine Privlaka održana je 10. ožujka informativna radionica za poljoprivrednike – poduzetnike, u kojem su uz stručnjake razvoje agencije izlagali i suradnici iz APCP projekta, Zavoda za unaprjeđivanje sigurnosti d.d. iz Osijeka, te predstavnici proizvođača opreme za suvremene farme. Nakon pozdravnih riječi domaćina Perkunića, savjetnici Goran Koprivnjak i Hrvoje Rukavina predstavili su protekle i aktualne projektne aktivnosti razvojne agencije Hrast. Pritom je osobito naglašena važnost razvoja poduzetništva kao temelja gospodarstva, jer unatoč nepovoljnom stanju u gospodarstvu, treba uvijek imati na umu da su znanje i intelektualni kapital ključni resursi, a upravo je poduzetništvo ono koje prepoznaje prilike u okruženju, kreativno ih iskorištava, te preuzima odgovornost i rizik. Predstavljene su i mogućnosti ostvarivanja bespovratnih sredstava za poticanje malog i srednjeg poduzetništva, u okviru kojeg se potiče udruživanje poduzetnika, razvoj tradicijskih obrta, poduzetništvo mladih, žena, osoba s invaliditetom, inovacije i jačanje konkurentnosti malog poduzetništva.

Uslijedilo je izlaganje gospodina Marija Bušića o mogućnostima koje pruža IPARD program kao peta komponenta IPA pretpristupnih fondova, namijenjena  ruralnom razvoju. Predstavljajući postojeće mjere u raznim sektorima, osobito je naglasio nužnost poduzetničkog načina razmišljanja u poljoprivredi u predstojećem razdoblju ulaska u EU. Jedna od mogućnosti poboljšanja uvjeta u ruralnim prostorima je i organizacija lokalnih akcijskih skupina u okviru LEADER programa, a upravo je na ovom području u aktivnoj pripremi osnivanje LAG-a „Bosutske nizi“.
Sve veći je naglasak i na obveznoj primjeni mjera dobre poljoprivredne prakse, a jedna od njih je i pravilno skladištenje i primjena stajskog gnoja, što je predstavila suradnica APCP projekta. Natječaj fonda projekta za bespovratna sredstva za izgradnju ili rekonstrukciju odlagališta za stajski gnoj i opremu za izgnojavanje otvoren je još tri mjeseca, točnije, do 25. lipnja ove godine. Stoga se svi zainteresirani za ostvarivanje 75% investicije, odnosno maksimalno 450.000 kuna trebaju što prije javiti suradnicima za nitrate u svojim županijama.
 

Elaborati i studije za zaštitu okoliša sastavni su dio dokumentacije za ostvarivanje bespovratnih sredstava raznih pretpristupnih fondova, a u njihovoj izradi uvijek se uzima u obzir poljoprivredno gospodarstvo kao cjelina, što je pojasnila stručna savjetnica Zavoda za unaprjeđivanje sigurnosti, gospođa Nataša Uranjek. Postoji više od stotinu zakonskih propisa vezanih uz zaštitu okoliša, no, ne treba ih promatrati kao prepreku u ostvarenju ciljeva, jer oni pomažu očuvanju našeg nacionalnog bogatstva – čiste vode, tla, zraka, zdravlja ljudi i životinja, te biološke raznolikosti, pri čemu je bilo zanimljivo čuti da Hrvatska ima više od 39 tisuća registriranih biljnih i životinjskih vrsta. Na kraju ove serije informacija predstavljena je i suvremena oprema za farme koja osigurava optimalne uvjete za dobrobit životinja, kao jedan od preduvjeta uspješne poljoprivredne proizvodnje.
Unatoč brojnim temama, prisutni proizvođači pažljivo su pratili sva izlaganja i bilježili podatke koji su ih zanimali. Domaćini su zaželjeli svim poljoprivrednicima – poduzetnicima puno uspjeha u daljnjem radu, a informativne radionice razvojne agencije „Hrast“ u općinama Vukovarsko-srijemske županije nastavit će se tijekom idućih tjedana.       

PREUZIMANJE DOKUMENTACIJE
Kliknite ovdje za stranicu sa svim dokumentima za preuzimanje.
PRETRAŽIVANJE
TRAŽI
COPYRIGHT 2010. ACPC SVA PRAVA PRIDRŽANA