APCP - Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi

ENGLISH HRVATSKI
PROJEKT KONTROLE ONEČIŠĆENJA U POLJOPRIVREDI
   
NOVOSTI
Stručni savjetnici APCP u posjetu županijama
Stručni savjetnici APCP u posjetu županijama
Nove institucije i nove aktivnosti u sklopu aktivnosti APCP

Od ranog jutra te srijede, 2 veljače, konzultanti APCP projekta, dr. Darko Znaor i Sonja Karoglan-Todovorić bili su u posjeti korisnicima i učesnicima  Projekta na Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Unatoč vremenskim prilikama prikladnijim za leteće sobove Djeda Mraza, sve je išlo prema planu. Prvi susret odvijao se u Poljoprivredno-šumarskoj školi, gdje nas je srdačno dočekao ravnatelj, gospodin Marinko Džakula, i profesori poljoprivrednih predmeta: Ružica Zucić, Miroslav Pažur, Ilija Meseljević i Ivan Vuković. Nakon međusobnog upoznavanja i kratkog uvoda, ravnatelj škole zamolio je konzultante APCP projekta za predstavljanje projekta i prijedloga uključivanja Poljoprivredno-šumarske škole u pokazne aktivnosti vezane uz pokrovne usjeve kao jednu od iznimno važnih mjera dobre poljoprivredne prakse.

Potom su konzultanti predstavili komponente projekta, dosadašnje aktivnosti i postignuća, s naglaskom na popularizaciju mjera dobre poljoprivredne prakse, u čemu značajnu ulogu imaju škole i fakulteti kao nositelji edukacijskih aktivnosti na području projektnih županija. U okviru podizanja svijesti o važnosti uravnotežene gnojidbe na temelju redovne analize tla i zaštiti vode od onečišćenja iz poljoprivrede ostvarena je suradnja s Agronomskim fakultetom u Zagrebu i Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku. Prikazane su slike pokrovnih usjeva s edukacijskih putovanja u Austriju i Njemačku, kao i slike usjeva koje su korisnici projektnih županija zasijavali u protekloj godini. U projektnim županijama 87 korisnika zasijalo je pokrovnim usjevima više od 700 hektara poljoprivrednih površina, pri čemu su prevladavali uobičajeni usjevi za zelenu gnojidbu poput uljane repice i uljane rotkve, a stočari su više sijali krmne kulture, primjerice sudansku travu, talijanski ljulj i stočni grašak. No, na nekim gospodarstvima mogle su se vidjeti i pomalo zaboravljene, a vrlo zanimljive kulture kao što su heljda, raž ili facelija. 

Pokazne aktivnosti zasijavanja i zaoravanja pokrovnih usjeva dogovorene su nedavno i u Poljoprivredno-veterinarskoj školi u Vinici, s kojom Poljoprivredno-šumarska škola Vinkovci već dugi niz godina uspješno surađuje. Konzultanti projekta predložili su zasijavanje mješavine pokrovnih usjeva na parceli uz cestu prema Ivankovu nakon žetve, a u praćenju usjeva mogli bi sudjelovati i učenici u okviru svojih školskih radova. Zaoravanje pokrovnog usjeva bilo bi ogranizirano u obliku Dana polja projekta, uz potpuno pokrivanje troškova sjemena usjeva, goriva, te troškova konzumacije za učesnike. Prijedlog je s odobravanjem prihvaćen, a tehnički detalji će još naknadno biti dogovoreni. Na poziv prof. Zucić, na predstojećem Državnom natjecanju učenika srednjih poljoprivrednih škola koje će se održati 31. ožujka i 1. travnja u Vinkovcima, APCP projekt sudjelovat će predavanjem savjetnice Karoglan-Todorović o mjerama dobre poljoprivredne prakse i promotivnim materijalima. Predviđena su i edukacijska putovanja učenika i profesora u susjedne zemlje, te uzajamne razmjene znanja i iskustva poljoprivrednih škola koje sudjeluju u Projektu. 

Nakon dogovora o pokrovnim usjevima, detalji kojeg će još biti naknadno utvrđeni, ravnatelj škole upoznao je goste s ostalim aktivnostima u kojima škola sudjeluje, pri čemu je istaknuo aktualan, opsežan projekt navodnjavanja 54 ha vlastitih poljoprivrednih površina, vrijednog 8 milijuna kuna, čija realizacija nakon dugotrajnih i kompliciranih priprema uskoro započinje.

Pročelnik županijskog upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj, gospodin Andrija Matić, od samog početka vrlo aktivan u animiranju poljoprivrednika i svih drugih sudionika u pripremi za natječaj Fonda, srdačno je dočekao konzultante i upoznao ih s aktualnim aktivnostima Ureda vezanih uz pomoć poljoprivrednicima oko pregleda prskalica i atomizera u suradnji sa Zavodom za mehanizaciju Poljoprvirednog fakulteta u Osijeku, sufinanciranje udruga poljoprivrednih proizvođača, te povoljne kredite i stručnu pomoć oko legalizacije stočarskih objekata kao preduvjeta za ostvarivanje bespovratnih sredstava u raznim natječajima. 
Posjetili smo zatim obitelj proizvođača mlijeka Tomislava Matijaševića u Bogdanovcima, korisnika Fonda projekta, koji su u fazi dobivanja povata sredstava za investiciju – odlagališta krutog stajskog gnoja. Gospodin Matijašević je ujedno uključen i u pokazne aktivnosti pokrovnih usjeva, pri čemu se odlučio za talijanski ljulj kao dio osnovnog obroka za mliječne krave. Upravo taj dan održano je i predavanje HPK u Bogdanovcima, gdje su proizvođači saznali mnoge novosti, prvenstveno oko zahtjeva za izravna plaćanja putem AGRONET-a i ispunjavanja odredbi višestruke sukladnosti. Upravo je Uredba o nitratima dio uvjeta višestruke sukladnosti, pa je gospodin Matijašević vrlo zadovoljan što će ovih dana ostvariti povrat od čak 75% uloženih sredstava u odlagalište za stajski gnoj.
 
Nakon duljeg dinamičnog razgovora o sadašnjoj poziciji poljoprivrednih proizvođača, konzultanti projekta, savjetnica Sonja Karoglan-Todorović i dr. Darko Znaor oprostili su se s domaćinom Matijaševićem i cijeloj obitelji poželjeli puno uspjeha u radu, te krenuli u posjet korisnicima u susjednoj Osječko-baranjskoj županiji.


Katrin Gnjidić, suradnica za nitrate pri HPK VSŽ
 

/upload/tbl_novosti/konzultanti_vk_142610.jpg /upload/tbl_novosti/konzultanti_vk2_142642.jpg
PREUZIMANJE DOKUMENTACIJE
Kliknite ovdje za stranicu sa svim dokumentima za preuzimanje.
PRETRAŽIVANJE
TRAŽI
COPYRIGHT 2010. ACPC SVA PRAVA PRIDRŽANA