APCP - Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi

ENGLISH HRVATSKI
PROJEKT KONTROLE ONEČIŠĆENJA U POLJOPRIVREDI
   
NOVOSTI
4 mjeseca do zatvaranja investicijskog fonda APCP!
4 mjeseca do zatvaranja investicijskog fonda APCP!
Novo predstavljanje APCP projekta u Vukovaru

Preostala su još samo četiri mjeseca do završetka natječaja Fonda Projekta kontrole onečišćenja u poljoprivredi, točnije, 25. lipnja krajnji je rok prijave. Četiri mjeseca vrlo brzo prođu, osobito kad je riječ o prikupljanju potrebne dokumentacije. Stoga je iznimno važno da se svi zainteresirani za ostvarivanje 75% povrata investicije u izgradnju ili rekonstrukciju odlagališta za stajski gnoj i opremu za izgnojavanje što prije jave suradnicima za nitrate u svojim županijama. U širenju informacija o projektu vrlo značajnu ulogu ima i lokalna samouprava.
Tako je na inicijativu predstavnika Centra za razvoj i investicije SNV-a u okviru sastanka Zajedničkog vijeća općina održanom u Vukovaru 17. veljače predstavljen APCP projekt i brojne mogućnosti koje pruža.

Prisutnim načenicima općina Negoslavci, Trpinja, Markušica, Borovo, Šodolovci, dožupanima Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, predsjedniku ZVO, voditelju Centra za razvoj i investicije, te ravnateljici Poduzetničkog razvojnog centra općine Erdut već je otprije poznato da putem projekta stočari mogu ostvariti do 450.000 kuna bespovratnih sredstava. Ovom prilikom predstavljene su i druge komponente projekta, kao što su intenzivna promocija dobre poljoprivredne prakse brošurama i lecima, besplatan plan gnojidbe prema analizi tla, mogućnost poboljšanja kvalitete tla i vode sjetvom pokrovnih usjeva, besplatna analiza vode na nitrate, kao i pomoć u prikupljanju i ispunjavanju natječajne dokumentacije.
Prikazana su i gospodarstva koja su dosad prošla na natječaju u županiji Vukovarsko-srijemskoj.

Nakon predstavljanja projekta još je jednom ukazano na skori završetak natječaja i potrebu da zainteresirani stočari što prije krenu u ishođenje dokumentacije, kako bi ostvarili značajna financijska sredstva. Pravilno skladištenje stajskog gnoja kao jedna od mjera dobre poljoprivredne prakse u okviru uvjeta višestruke sukladnosti također će uskoro biti obvezno, pa je ovo izvanredna prilika za ostvarenje tri četvrtine bespovratnih sredstava za navedenu investiciju. To su prepoznali svi prisutni čelnici jedinica lokalne samouprave i izrazili spremnost da zainteresiranim stočarima na svom području pomognu u svladavanju velike prepreke – iznimno malog broja stočarskih objekata na našoj županiji koji posjeduju građevinsku dozvolu. Županijski upravni odjel za poljoprivredu također već nekoliko godina pruža pomoć na tom području u obliku odobrenja povoljnih kredita namijenjenih pokrivanju troškova postupka legalizacije.


Umjesto zaključka, svi prisutni su se složili da je unatoč mnogim realnim poteškoćama koje sprječavaju prijavu većeg broja stočara na natječaj APCP projekta, pojačanim nastojanjem i suradnjom lokalne samouprave i nadležnih institucija moguće postići da se poveća broj poljoprivrednika koji će u ova preostala četiri mjeseca steći uvjete za pristupanju natječaju APCP projekta.

Katrin Gnjidić, suradnica za nitrate
HPK  VSŽ

 

PREUZIMANJE DOKUMENTACIJE
Kliknite ovdje za stranicu sa svim dokumentima za preuzimanje.
PRETRAŽIVANJE
TRAŽI
COPYRIGHT 2010. ACPC SVA PRAVA PRIDRŽANA