APCP - Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi

ENGLISH HRVATSKI
PROJEKT KONTROLE ONEČIŠĆENJA U POLJOPRIVREDI
   
NOVOSTI
Seminar o provedbi IPARD i LEADER programa
Seminar o provedbi IPARD i LEADER programa
U Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održan je 8. prosinca seminar „Za razvoj ruralnih krajeva – o provedbi IPARD i LEADER programa“. Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, seminar su organizirali „Hrvatski farmer d.d.“, Vukovarsko-srijemska županija“ u suradnji s Klubom članova „Selo“, Hrvatskom mrežom za ruralni razvoj i tvrtkom „AgroCom Consult“.

 

Brojne sudionike seminara u ime organizatora pozdravila je mr.sc. Dijana Katica, nakon čega se prisutnima obratio i župan Vukovarsko-srijemske županije gospodin Božo Galić, te im zaželio da korisne informacije sa seminara uspješno primijene u pripremi projekata i ostvarivanju bespovratnih sredstava iz pretpristupnih, a uskoro i strukturnih i kohezijskih fondova EU. Prioritete i novije mjere IPARD programa prisutnim je predstavnicima jedinica lokalne samouprave, poduzetnicima raznih poljoprivrednih djelatnosti, županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, Ureda državne uprave, HZPSS-a, lokalnih razvojnih agencija, predstavnicima udruga proizvođača detaljno predstavio konzultant tvrtke „AgroCom Consult“ gospodin Dalibor Georgijevski, pri čemu se posebno osvrnuo na specifične kriterije za pojedine mjere.
Tako je na primjer za mjeru 301 – Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture moguće ostvariti do 100% od ukupno dozvoljenih ulaganja, dok mjere 201 – Aktivnosti u svrhu poboljšanja okoliša krajolika, 202 – Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja, te 302 – Diverzifikacija i razvoj ruralnih ekonomskih aktivnosti pružaju vrlo zanimljive mogućnosti povrata velikog dijela investicije, primjerice na području ruralnog turizma, tradicionalnih obrta, izravne prodaje, prerade, slatkovodnog ribarstva, gljivarstva, kao i obnovljivih izvora energije. Pri razlaganju mjera gospodin Georgijevski navodio je zanimljive primjere iz prakse, uvijek iznova ističući da je iznimno važna dobra priprema svakog detalja projekta radi opsežnog sustava kontrole, te da se ne treba bojati težine dokumentacije (koja ponekad iznosi i više od 20 kg!), jer se u principu radi samo o dokazivanju poštivanja postojećih zakonskih propisa, spomenuvši u tom kontekstu i Nitratnu direktivu. Pitanja sudionika bila su raznolika: od izmjene broja uvjetnih grla u svinjogojstvu, prihvatljive površine u povrtlarskoj proizvodnji, načina izračuna računovodstvenih pokazatelja, projektata s područja pčelarstva, do mogućnosti aplikacije više projekata. Predavači su sve zainteresirane uputili na suradnju s lokalnom razvojnom agencijom „Hrast“, kako bi već u startu provjerili prihvatljivost planirane investicije.
U drugom dijelu seminara gospodin Alan Đozić predstavio je LEADER program, njegov razvoj, značajke, načela i načine provedbe u praksi. LEADER predstavlja lokalnu razvojnu strategiju utemeljenu na karakteristikama dotičnog područja, uključuje javni, gospodarski i civilni sektor, a osnovni cilj je poboljšanje kvalitete života svih ljudi u zajednici. Za uvođenje i provedbu proreama zaduženo je Ministarstvo poljoprivrede, a objavljivanje poziva za odobrenje očekuje se sredinom iduće godine. Strategiju i program razvoja provodi lokalna akcijska grupa – LAG – registrirana udruga koja predstavlja interese različitih skupina na području udruženih susjednih lokalnih zajednica, a svojim sastavom mora osigurati dobnu raznolikost i ravnopravnost spolova. Pritom je vrlo važno načelo „odozdo prema gore“ (bottom up), jer osigurava da lokalni čimbenici sami određuju prioritete i donose odluke, oni nisu nametnuti „odozgo“.
Dosad je u Hrvatskoj registrirano deset LAG-ova („Gorski kotar“, „Vallis Colapis“, „Četiri rijeke“, „Laura“, „PRIZAG“, „Petrova gora“, „Karašica“, „Baranja“, „Jana“ i „Sutla“) koji okupljaju oko 70 jedinica lokalne samouprave na području 8 županija, obuhvaćaju 300.000 stanovnika na površini većoj od 7.500 km2. Upravo tijekom odvijanja seminara u Vukovaru je osnovana nova lokalna akcijska grupa „Srijem“, koja uključuje gradove Vinkovce i Ilok, te općine Stari Jankovci, Nuštar, Negoslavci, Lovas, Tovarnik, Tompojevci i Tordinci. Predsjednik LAG-a „Srijem“, gospodin Tomislav Panenić priključio se sudionicima seminara, predstavio tijek realizacije ovog projekta, te istaknuo da će novoosnovani LAG pokrenuti nove inicijative za ruralni razvoj ovog kraja.
Na kraju ovog zanimljivog i korisnog seminara, gospodin Stjepan Cukor, predsjednik Nadzornog odbora Kluba članova „Selo“ dodijelio je priznanja svim sudionicima i poželio im puno uspjeha u budućim projektima i ostvarivanju bespovratnih sredstava iz fondova namijenjenih ruralnom razvoju. 
 
 
Područni odjel HZPSS-a Vukovarsko-srijemske županije
Katrin Gnjidić, dr. vet. med., suradnica za nitrate
/upload/tbl_novosti/seminar_leader_9507.jpg
PREUZIMANJE DOKUMENTACIJE
Kliknite ovdje za stranicu sa svim dokumentima za preuzimanje.
PRETRAŽIVANJE
TRAŽI
COPYRIGHT 2010. ACPC SVA PRAVA PRIDRŽANA