APCP - Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi

ENGLISH HRVATSKI
PROJEKT KONTROLE ONEČIŠĆENJA U POLJOPRIVREDI
   
NOVOSTI
Osječko-baranjska županija – za još veći uspjeh na projektu
Osječko-baranjska županija – za još veći uspjeh na projektu
Održan radni sastanak - Odjel za poljoprivredu, Odjel za urbanizam, HZPSS, APCP

Na radnom sastanku održanom 03.12.2010. u zgradi Osječko –baranjske županije sudjelovali su dožupan g. Željko Kraljičak, pročelnica za poljoprivredu gđa Silva Wendling, voditeljica ureda HZPSS gđa Draženka Gutzmirtl, županijski voditelj APCP g. Davor Antinac, odgovorne osobe iz odjela za urbanizam te g. Hrvoje Horvat koordinator APCP. Sastanak je dogovoren na inicijativu djelatnika projekta kako bi se razmijenile informacije o trenutnom stanju aktivnosti ali pronašla nova područja za poboljšanje učinka projekta na županiji.

Naime, s obzirom na opseg proizvodnje te veličinu, na području OBŽ očekujemo srazmjerno veću količinu aktivnosti i dodatnih inicijativa. Za investicijski fond trenutno se na županiji priprema oko 15 proizvođača što je i ciljana brojka s obzirom na visinu proračuna. Neki od njih imaju poteškoća sa financijama ili ishođenjem dokumenata, međutim na sve načine nastojat ćemo im pomoći da izdrže i uspješno predaju zahtjeve do kraja objave fonda u srpnju 2011.

Dožupan je izrazio važnosti pripreme proizvođača na novu legislativu, ali i bojazan da možda nema dovoljno vremena za sve što se mora provesti. Gđa Gutzmirtl ponovila je najveće probleme koji sprječavaju proizvođače da se upuste u potrebne investicije. U prvom redu to je velika zaduženost koja mnogima predstavlja kočnicu za bilo kakve daljnje korake u razvoju. Nadalje tu je složena i dugotrajna procedura kod ishođenja dokumentacije, pogotovo ako objekti nisu legalizirani. Oko toga djela posebno su se očitovali predstavnici odjela za urbanizam koji su objasnili razloge za dugotrajnost procesa. Riječ je prvenstveno o izradi projektne dokumentacije za legalizaciju koja zahtjeva mjerenja i projektiranje koje poprilično traje.

Koordinator projekta g. Hrvoje Horvat naveo je dosadašnje uspjehe projekta koji su ostvareni zajedno sa proizvođačima i koji su znak da unatoč svemu možemo imati optimizma. Istaknuo je primjer g. Senkića iz Sv. Đurađa, prve farme koja je uspješno završila investiciju, ali i ostalih 12 farmera koji su u postupku odobrenja zahtjeva. Dobar primjer prihvaćanja promjena je i suradnja sa 87 proizvođača u programu demonstracije Dobre prakse u ratarstvu gdje je zasijano više od 700 ha pokrovnih usjeva i na što je čitav tim projekta posebno ponosan.

Ono što bismo htjeli poboljšati su dodatne aktivnosti kojima bi se projekt oplemenio i dodatno proširio obuhvat. Od predstavljenih mogućnosti dogovoreno je da se primarno pomogne grupi koja je već započela sa pripremom za predaju zahtjeva, i to aktivnim vođenjem kroz administrativni proces. Od ostalog, dogovoreno je snimanje medijskog priloga koji bi obradio dosadašnje uspjehe i pozitivne primjere sa projekta i tako uputio jasnu poruku proizvođačima.

 
 

PREUZIMANJE DOKUMENTACIJE
Kliknite ovdje za stranicu sa svim dokumentima za preuzimanje.
PRETRAŽIVANJE
TRAŽI
COPYRIGHT 2010. ACPC SVA PRAVA PRIDRŽANA