APCP - Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi

ENGLISH HRVATSKI
PROJEKT KONTROLE ONEČIŠĆENJA U POLJOPRIVREDI
   
NOVOSTI
Posjet načelnika za ratarstvo korisnicima Projekta
Posjet načelnika za ratarstvo korisnicima Projekta
Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi, osim investicijskog fonda za izgradnju ili rekonstrukciju odlagališta za stajski gnoj i odgovarajuću opremu, obuhvaća i pokazne aktivnosti vezane uz dobru poljoprivrednu praksu u ratarstvu, osobito uz poboljšanje kvalitete i plodnosti tla primjenom pokrovnih usjeva. Tako je u okviru te komponente Projekta u Vukovarsko-srijemskoj županiji 29 poljoprivrednika raznim pokrovnim usjevima namijenjenih zaoravanju ili hranidbi životinja zasijalo oko 350 ha. Među njima prevladava uljana repica, slijede uljana rotkva, talijanski ljulj, sudanska trava, sirak, smjesa graška i raži, djetelina, a manje površine zasijane su facelijom.

 Načelnik za ratarstvo HZPSS, dr. Ivan Danjek, posjetio je 26. studenog nekoliko korisnika Fonda u Svinjarevcima i Bogdanovcima.

Obiteljsko gospodarstvo proizvođača mlijeka Andrije Marinkovića veliku pažnju poklanja pravilnom plodoredu i proizvodnji kvalitetnog osnovnog obroka – kukuruzne i travne silaže za mliječne krave, što je jedan od osnovnih preduvjeta ekonomične proizvodnje mlijeka. Na gospodarstvo uskoro dolazi i desetak novih junica, pa se talijanski ljulj kao pokrovni usjev i dodatna hrana izvrsno uklopio u planiranje. Više od 8 ha lijepo je i ravnomjerno poniklo, porast i gustoća sklopa čak je najavljivala i jednu košnju prije zime, no, kiše su ipak onemogućile ulaz strojeva. Dr. Danjek je zajedno s pročelnikom mr. Gordanom Sučićem i stručnim savjetnikom za mehanizaciju Đurom Cerovčecom pregledao stanje usjeva, te su s gospodinom Marinkovićem razgovarali o načinu daljnjeg korištenja pokrovnih usjeva, plodoredu, te ga uputili na optimalna rješenja u suzbijanju pojedinih korova i štetnika na pojedinim parcelama.
Voditelj poljoprivredne zadruge „Velika Zlatara“ u Bogdanovcima, gospodin Zlatko Vuković, od ponuđenih je usjeva za zelenu gnojidbu odabrao uljanu repicu. Sijana je u drugom tjednu rujna, a termin unosa u tlo bit će prilagođen fazi rasta biljke, vremenskim uvjetima i idućem glavnom usjevu, te će se najvjerojatnije provesti početkom zime kada tlo bude dovoljno suho, kako ne bi došlo do narušavanja strukture tla.  Budući da se PZ „Velika Zlatara“ bavi isključivo ratarskom proizvodnjom, pa izostaje primjena organskog gnojiva, zelena gnojidba će i ubuduće biti dio gnojidbenog plana, jer, kako je istaknuo dr. Danjek, uz uštedu mineralnog gnojiva tu je i niz drugih prednosti, kao na primjer povećanje organske tvari u tlu, sprječavanje ispiranja hranjiva, poboljšanje vodno-zračnog kapaciteta tla, manje korova i štetnika, bolji prinos glavnog usjeva, a ne treba zanemariti ni iskorištenje Sunčeve energije za porast bilja i akumulaciju CO2 kao jedan od načina borbe protiv klimatskih promjena. Razgovor se naravno proširio i na aktualno stanje u poljoprivredi, pri čemu je gospodin Vuković, opisujući široko područje djelatnosti zadruge, istaknuo da unatoč opće poznatim poteškoćama zadruga pozitivno posluje uslijed dobre iskorištenosti postojećih resursa – sušare, skladišnih prostora, mehanizacije, te znanja i vještina djelatnika. Dr. Danjek i ostali stručnjaci HZPSS-a poželjeli su zadruzi i dalje puno uspjeha u radu, te krenuli u obilazak gospodarstava na susjednoj, osječko-baranjskoj županiji.
 
Područni odjel HZPSS-a Vukovarsko-srijemske županije                                                  
Katrin Gnjidić, dr. vet. med., suradnica za nitrate 
 
 
 
 
    
 
 
/upload/tbl_novosti/posjet_dr._danjek2_111410.jpg /upload/tbl_novosti/posjet_dr._danjek_3_111440.jpg /upload/tbl_novosti/posjet_dr._danjek_4_111455.jpg /upload/tbl_novosti/posjet_dr._danjek_5_11157.jpg /upload/tbl_novosti/posjet_dr._danjek_6_111522.jpg /upload/tbl_novosti/posjet_dr._danjek_7_111533.jpg /upload/tbl_novosti/posjet_dr._danjek_1_11227.jpg
PREUZIMANJE DOKUMENTACIJE
Kliknite ovdje za stranicu sa svim dokumentima za preuzimanje.
PRETRAŽIVANJE
TRAŽI
COPYRIGHT 2010. ACPC SVA PRAVA PRIDRŽANA