APCP - Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi

ENGLISH HRVATSKI
PROJEKT KONTROLE ONEČIŠĆENJA U POLJOPRIVREDI
   
NOVOSTI
Proizvođači mlijeka iz BiH posjetili Vukovarsko-srijemsku županiju
Proizvođači mlijeka iz BiH posjetili Vukovarsko-srijemsku županiju
Na području Vukovarsko-srijemske županije prekogranična suradnja se sve više razvija. Tako je u petak, 6. studenog 2009., u zajedničkoj organizaciji područnog odjela HZPSS i Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i razvitak seoskoga prostora Vukovarsko–srijemske županije realiziran posjet 60-tak poljoprivrednika i poljoprivrednih savjetnika iz BiH.

Na području Vukovarsko-srijemske županije prekogranična suradnja se sve više razvija. Tako je u petak, 6. studenog 2009., u zajedničkoj organizaciji područnog odjela HZPSS i Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i razvitak seoskoga prostora Vukovarsko–srijemske županije realiziran posjet 60-tak poljoprivrednika i poljoprivrednih savjetnika iz BiH.

Predvodila ih je Rozalija Galac, predstavnica nizozemske zaklade „Mensen Werken Voor Mensen“, koja na području sjeveroistočne BiH provodi projekt razvoja komercijalnog mljekarstva. Zaklada je prije nekoliko godina i u Hrvatskoj provodila slične projekte, a iz dobre suradnje ostali su i dobri kontakti sa stručnim savjetnicima za stočarstvo HZPSS-a naše županije.

Proizvođači mlijeka i savjetnici za stočarstvo iz Bijeljine, Zvornika i Tuzle željeli su posjetiti nekoliko uspješnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka. Budući da se u okviru projekta zaklade sufinancira izgradnja manjih suvremenih farmi po uzoru na nizozemske, od velike je važnosti da stočari na konkretnim gospodarstvima saznaju bitne podatke, kao što su npr. prednosti i nedostaci raznih načina držanja, načina hranidbe, pripreme hrane, raznih tehničkih izvedbi krmnih zabrana, sustava izgnojavanja, gnojidbe poljoprivrednih površina, držanja teladi i odgovore na druga brojna praktična pitanja.

Stručne savjetnice za stočarstvo HZPSS-a Tatjana Oršolić i Nada Matić za taj posjet odabrale su i pripremile dva značajna proizvođača mlijeka – Marijana Jurića iz Đurića i Ivu Stojanovića iz Babine Grede. Opet se pokazalo da je upravo praktična i konkretna razmjena iskustva ona koja izaziva najviše zanimanja i najbolje se pamti.

Proizvođači su pažljivo pratili uvodne riječi domaćina, koji su ih upoznali s osnovnim podacima o farmi – brojem mliječnih krava, junica i teladi, proizvodnjom mlijeka po laktaciji, životnom proizvodnjom, sastavom mlijeka, obrokom za laktaciju i suhostaj, podacima o reprodukciji, redovitoj njezi papaka...

Primjetno je bilo znatno zanimanje proizvođača vezano uz održavanje stalnog sastava i kvalitete mlijeka, što je uz optimalnu razinu proizvodnje najvažnije u postizanju profitabilnosti farme. Pritom su za naše stočare vrlo korisna redovita mjesečna izvješća HPA o individualnoj kontroli mliječnosti. Kod proizvođača mlijeka iz BiH taj sustav kontrole još nije u potpunosti proveden, te se stočari nadaju da će uskoro i oni takve vrijedne podatke dobivati, pratiti i koristiti za pravovremenu korekciju obroka.

Nakon posjete obiteljskim gospodarstvima druženje se nastavilo za ručkom, gdje je uslijedila živahna i zanimljiva razmjena iskustva i znanja poljoprivrednih proizvođača i savjetnika. Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić upoznao je goste, među kojima su bili i predstavnici lokalnih vlasti, s aktualnim zbivanjima vezanim uz poljoprivredu u županiji,  predsjednici udruga uzgajivača goveda i svinja s načinom organizacije i rada udruga, a suradnica za nitrate pri HZPSS Katrin Gnjidić ukratko je predstavila Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi koji je upravo u tijeku.

Vrlo zadovoljni posjetom, proizvođači mlijeka iz BiH izrazili su želju za daljnjom suradnjom i uzvratnim posjetom proizvođača mlijeka i savjetnika za stočarstvo HZPSS-a Vukovarsko-srijemske županije, što će zasigurno vrlo skoro biti i ostvareno.
Područni odjel HZPSS-a Vukovarsko-srijemske županije
Tatjana Oršolić, dipl. ing. agr., viša stručna savjetnica za stočarstvo
Nada Matić,dipl. ing. agr.,  stručna savjetnica za stočarstvo
Katrin Gnjidić, dr. vet. med., suradnica za nitrate

PREUZIMANJE DOKUMENTACIJE
Kliknite ovdje za stranicu sa svim dokumentima za preuzimanje.
PRETRAŽIVANJE
TRAŽI
COPYRIGHT 2010. ACPC SVA PRAVA PRIDRŽANA