APCP - Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi

ENGLISH HRVATSKI
PROJEKT KONTROLE ONEČIŠĆENJA U POLJOPRIVREDI
   
NOVOSTI
APCP projekt predstavljen u Trpinji
APCP projekt predstavljen u Trpinji
7. srpnja 2010. održan je skup o Projektu kontrole onečišćenja u poljoprivredi

U zajedničkoj organizaciji općine Trpinja i DAR-a, Društvene agencije za razvoj općine Trpinja, 7. srpnja održan je skup o Projektu kontrole onečišćenja u poljoprivredi. Nazočni su bili predstavnici udruge DAR, predstavnici općine Trpinja, Poduzetničkog razvojnog centra Erdut i Centra za razvoj i investicije. Donačelnik općine gospodin Mikerević pozdravio je prisutne i ukratko ih upoznao s aktualnim projektima, vezanim između ostalog i uz zaštitu okoliša, koji se provode u općini unatoč trenutno prilično nepovoljnoj financijskoj situaciji.

Zatim je predstavljen APCP projekt i tijek njegove provedbe na terenu. Već je poznato da je u okviru prilagodbe propisima EU vezanim uz provedbu Nitratne direktive, a iz donacije Svjetske banke i Globalnog fonda za okoliš moguće ostvariti povrat 75% sredstava za investiciju u odlagalište za stajnjak i pripadajuću opremu za distribuciju istoga, odnosno gotovo pola milijuna kuna po gospodarstvu. Vrlo važan dio projekta predstavlja i promicanje dobre poljoprivredne prakse, u okviru kojeg se potiče sjetva raznih pokrovnih usjeva koji će poboljšati strukturu i opskrbljenost tla hranjivima. Neki od ugovorenih usjeva i vizualno su vrlo atraktivni, pa će sigurno uskoro izazvati pozornost mnogih. Gospođa Bojana Orsić iz Poduzetničkog centra Erdut već je upoznata s APCP projektom u Osječko-baranjskoj županiji, te se aktivno i uključila u animiranje potencijalnih korisnika Fonda za smanjenje nitrata. Istaknula je kako su u obje županije iste prepreke u ostvarenju preduvjeta za natječaj Fonda, naime, legalizacija postojećih stočarskih objekata i ukupna financijska situacija u poljoprivredi.

Mišljenje je svih prisutnih da je potrebno što prije olakšati uvjete ishođenja potrebnih dozvola za već izgrađene, kao i planirane nove staje, kako bi se time ostvarili osnovni uvjeti natječaja za pretpristupne i druge fondove. U tom smislu treba pozdraviti mogućnost realizacije vrlo povoljnog županijskog kredita namijenjenog upravo toj svrsi. Zainteresirani se trebaju obratiti Upravnom odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i razvitak seoskog prostora Vukovarsko-srijemske županije ili područnim odjelima HZPSS-a, gdje će dobiti sve potrebne informacije. Mladi stručnjaci iz udruge DAR i Centra za razvoj i investicije potvrdili su da trenutno situacija za ostvarenje razvojnih projekata i nije baš najpovoljnija, ali da je važna dobra informiranost: treba znati koji su mogući izvori sredstava, za koje svrhe i na koji način se ona mogu tražiti i ostvariti, a pritom je bitno i poznavanje stranih jezika.

Budući da je sezona žetvenih radova upravo na vrhuncu, donačelnik Mikerević najavio je za početak jeseni nastavak seminara aktualnih tema namijenjenih poljoprivrednicima.

Katrin Gnjidić
suradnik za nitrate pri PO VSŽ

PREUZIMANJE DOKUMENTACIJE
Kliknite ovdje za stranicu sa svim dokumentima za preuzimanje.
PRETRAŽIVANJE
TRAŽI
COPYRIGHT 2010. ACPC SVA PRAVA PRIDRŽANA