APCP - Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi

ENGLISH HRVATSKI
PROJEKT KONTROLE ONEČIŠĆENJA U POLJOPRIVREDI
   
NOVOSTI
Radionica o legalizaciji stočarskih objekata
U Vukovarsko-srijemskoj županiji nastavlja se serija informativnih radionica o mogućnostima legalizacije postojećih objekata namijenjenih stočarskoj proizvodnji.

Tako je i u četvrtak, 13. svibnja u zajedničkoj organizaciji Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i razvitak seoskog prostora Vukovarsko-srijemske, te općina Borovo i Trpinja održan susret poljoprivrednika i predstavnika institucija i tvrtki uključenih u proces savjetovanja i ishođenja građevinske dozvole – Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, ovlaštenih mjernika, ovlaštenih građevinskih stručnjaka, projektanata, HPA, HZPSS-a, poljoprivrednih zadruga i udruga.
Brojnost poljoprivrednika svjedočila je o njihovoj velikoj zainteresiranosti za ovu temu. Prisutne je pozdravio načelnik općine Borovo, gospodin Rade Bosić, naglasivši da je za uspješno korištenje pretpristupnih i drugih fondova potrebna suradnja i dobra organiziranost poljoprivrednika, te ponudio pomoć općine u procesu legalizacije objekata. Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, Andrija Matić slikovito je na primjerima iz svakodnevice pojasnio reformu sustava potpora i važnost sukladnosti poljoprivredne proizvodnje s postojećim zakonskim propisima. Predstavio je ukratko Uredbu o nitratima i mogućnost ostvarivanja značajnih financijskih sredstava iz Fonda APCP Projekta, namijenjenih izgradnji spremnika i nabavi opreme za distribuciju stajskog gnoja, te iznova uputio sudionike na mogućnost ostvarenja povoljnog županijskih kredita namijenjenih legalizaciji postojećih stočarskih objekata.
Važne i praktične informacije o konkretnim postupcima i troškovima u ishođenju građevinske dozvole pružili su Goran Lazarević, predstavnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, ovlašteni inženjer građevinarstva Josip Videković, ovlašteni mjernik Radovan Graora, a svoja iskustva iz tog područja zainteresiranim poljoprivrednicima prenio je Dobromir Čović, predsjednik udruge uzgajivača svinja Vukovarsko-srijemske županije.
Potom se razvila dinamična rasprava sudionika, u kojoj su uz konkretna pitanja oko općinskih prostornih planova, geodetskih podloga, arhitektonskih snimki, očitovanja, rokova i izvođača bile zastupljene i aktualne teme vezane uz cijene mlijeka, mesa i drugih poljoprivrednih proizvoda, te stanja na tržištu. Zaključno je načelnik Bosić pozvao sve zainteresirane da se jave u općinu, gdje će sa svojim suradnicima sastaviti popis svih stočara zainteresiranih za legalizaciju, utvrditi pojedinačne mogućnosti, te nastaviti suradnju s nadležnim institucijama, koje su kroz seriju radionica i predavanja postale senziblizirane za ovu tematiku.
Područni odjel HZPSS-a Vukovarsko-sriejmske županije
Katrin Gnjidić, dr. vet. med., suradnica za nitrate
 

PREUZIMANJE DOKUMENTACIJE
Kliknite ovdje za stranicu sa svim dokumentima za preuzimanje.
PRETRAŽIVANJE
TRAŽI
COPYRIGHT 2010. ACPC SVA PRAVA PRIDRŽANA