APCP - Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi

ENGLISH HRVATSKI
PROJEKT KONTROLE ONEČIŠĆENJA U POLJOPRIVREDI
   
NOVOSTI
Završava studija "Ocjena poljoprivredno-okolišnog programa RH"
Završava studija "Ocjena poljoprivredno-okolišnog programa RH"
Završna prezentacija studije biti će održana 12. srpnja 2012. godine u Ministarstvu poljoprivrede.

Kako smo već izvijestili, slično kao i u slučaju studije "Određivanje zona ranjivih na nitrate", djelatnici projekta predložili su tijekom 2011. godine investiranje dijela ušteda sa projektnog budžeta u izradu studije koja bi trebala pomoći donošenje "poljoprivredno-okolišnog" (AE) programa.

Poljoprivredno-okolišni program obuhvaća sve one postupke i tehnike koje poljoprivrednici mogu koristiti - iznad obveznih, minimalno propisanih mjera zaštite okoliša koje su propisane u sustavu višestruke sukladnosti. Za takve mjere poljoprivrednici mogu ostvariti dodatne prihode iz EU sredstava, koji mogu biti dodatak osnovnoj potpori ili pozitivno utjecati na standard života u ruralnim područjima. Neke od mogućih mjera su: pokrovni usjevi, tehnike obrade koje sprečavaju eroziju, smanjena gnojidba, ekološka poljoprivreda, dodatna edukacija i vođenje dokumentacije i sl.

Studiju provodi austrijska kuća WPA čijii su stručnjaci bili uključeni u izradu austrijskog AE programa. Austrija je zemlja sa izuzetno visokim stupnjem uključenosti poljoprivrednika u spomenuti program - participira oko 116.120 proizvođača sa ukupno ostvarenih oko 554 mil EUR potpore godišnje.

Vjerujemo da će nalazi i preporuke koji će biti objavljeni 12. srpnja biti od koristi za donošenje odluke o mjerama i provedbi hrvatskog poljoprivredno-okolišnog programa.

 

 

PREUZIMANJE DOKUMENTACIJE
Kliknite ovdje za stranicu sa svim dokumentima za preuzimanje.
PRETRAŽIVANJE
TRAŽI
COPYRIGHT 2010. ACPC SVA PRAVA PRIDRŽANA