APCP - Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi

ENGLISH HRVATSKI
PROJEKT KONTROLE ONEČIŠĆENJA U POLJOPRIVREDI
   
NOVOSTI
Završena studija "Određivanje zona ranjivih na nitrate i ekonomski utjecaj Nitratne Direktive na RH"
Završena studija "Određivanje zona ranjivih na nitrate i ekonomski utjecaj Nitratne Direktive na RH"
Na završnoj radionici, 27. lipnja 2012. u Ministarstvu poljoprivrede, predstavljeni su rezultati studije i prijedlozi daljnjih koraka za određivanje zona ranjivih na nitrate.

Kao što je poznato pred Republikom Hrvatskom je obveza određivanja zona koje su ranjive na nitrate i sukladno tome Akcijskog programa za provedbu Nitratne Direktive.

S obzirom da u razdoblju do 2011. godine nije donesena odluka o ranjivim zonama, djelatnici projekta predložili su da se dio ušteda sa projektnog budžeta investira u nacionalno važnu studiju koja bi trebala dati nezavisno stručno mišljenje o tom pitanju i ubrzati procese. Iako to nije bila obveza projekta, koji je prvenstveno orijentiran na osvješćivanje javnog mijenja i pokazne aktivnosti, postojalo je uvjerenje da će ta studija biti od izuzetne koristi kod donošenja budućih odluka.

U jesen 2011. objavljen je međunarodni natječaj za provedbu studije na kojem je pobijedila češka tvrtka "Ekotoxa". Unatoč mnogim preprekama, pogotovo slaboj raspoloživosti bazičnih podataka, studija je završena, a nalazi su predstavljeni radnoj skupini za nadzor provedbe. 

Sukladno projektnom zadatku tim "Ekotoxe" izradio je ključne preporuke koje su obuhvatile 2 moguća scenarija:

1) scenarij sa ograničenim zonama ranjivim na nitrate (na osnovu dostupnih podataka o tlu, vodi i načinu korištenja površina)

2) cijela zemlja kao zona ranjiva na nitrate

Zaključci studije temelje se na znanstvenoj metodologiji i dostupnim podacima, a po svojoj prirodi su neutralni - ne upućuju na konačnu odluku koja ipak ostaje na hrvatskim poljoprivrednim stručnjacima.

 

  

/upload/tbl_novosti/p1010372_155855.jpg /upload/tbl_novosti/p1010371_155933.jpg
PREUZIMANJE DOKUMENTACIJE
Kliknite ovdje za stranicu sa svim dokumentima za preuzimanje.
PRETRAŽIVANJE
TRAŽI
COPYRIGHT 2010. ACPC SVA PRAVA PRIDRŽANA