APCP - Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi

ENGLISH HRVATSKI
PROJEKT KONTROLE ONEČIŠĆENJA U POLJOPRIVREDI
   
NOVOSTI
Dan otvorenih vrata APCP projekta na farmi Gašparić
Dan otvorenih vrata APCP projekta na farmi Gašparić
Povodom dovršetka investicije u sklopu investicijskog fonda APCP dana 27.01.2012. održan je dan otvorenih vrata na farmi obitelji Gašparić.

Kada se iz Vinkovaca uputite prema Tovarniku, pred kraj puta, iza Ilače u poljima s desne strane pogled Vam pada na suvremene objekte svinjogojske farme obitelji Gašparić. Tu je 27. siječnja održan Dan otvorenih vrata APCP projekta, čime je obilježen uspješan završetak prijave farme Gašparić na natječaj Fonda i ostvareni maksimalni povrat 75% investicije, odnosno 450.000 kn. Ujedno se ovaj susret poklopio i sa završnim krugom natječaja za povrat sredstava iz APCP projekta, koji teče od 10.01- 10.02. 2012.

Podsjetimo,  2008. godine Svjetska banka i GEF odobrili su darovnicu Republici Hrvatskoj u iznosu od 5 milijuna $, od čega 2.66 mil $ za investicije vezane uz zahtjeve Uredbe o nitratima, odnosno za izgradnju ili rekonstrukciju odlagališta za stajski gnoj i opremu za izgnojavanje. Globalni cilj projekta je zaštita Dunavskog sliva i Crnog mora od onečišćenja nitratima iz poljoprivrednih izvora, dok edukacija poljoprivrednih proizvođača i pomoć pri usvajanju mjera dobre poljoprivredne prakse u zaštiti vode i tla predstavlja nacionalni cilj projekta.

Unatoč vrlo hladnom danu, na farmi Gašparić okupilo se mnoštvo poljoprivrednika, predstavnika Županijskog ureda za poljoprivredu, općine Tovarnik, djelatnika poljoprivredno-savjetodavne službe HPK, Hrvatske poljoprivredne Agencije, APRRR, poljoprivrednih zadruga, udruga poljoprivrednih proizvođača, udruženja obrtnika, predstavnika građevinskih tvrtki, projektanata, sjemenarskih kuća, proizvođača opreme, tehnologije hranidbe, suradnika i prijatelja obitelji Gašparić.

Domaćin je srdačno pozdravio posjetitelje i predstavio svoju farmu, izgrađenu uz pomoć Operativnog programa razvoja svinjogojstva RH. Trenutno je u proizvodnji 250 visokorodnih krmača genetike Penarlan s potencijalom proizvodnje do čak 30 komada odgojene prasadi po krmači godišnje. Takva proizvodnja zahtijeva i vrhunske uvjete držanja, proizvodnih postupaka, tehnologije hranidbe i mikroklime, koji se kontroliraju putem računala. Hranidba svih proizvodnih kategorija svinja je tekuća, a u cilju postizanja što manjeg rizika kvarenja i kontaminacije hrane u sustavu, temperirana voda se dodaje neposredno iznad same hranilice, te se na taj način miješa sa suhom smjesom. To je samo jedan od postupaka promišljenog očuvanja zdravlja životinja, što je osnovni uvjet uspješne stočarske proizvodnje. Farma Gašparić uključila se u APCP projekt već na samom početku, polako pripremajući dokumentaciju za natječaj fonda. Nakon izgradnje suvremenog okruglog betonskog odlagališta za gnojovku, podnošenja zahtjeva za isplatu sredstava, te kontrole APRRR ostvarila je maksimalan povrat sredstava.

Nakon domaćina sudionicima se obratio Hrvoje Horvat, voditelj APCP projekta, pohvalivši dobru suradnju svih uključenih u provedbu projekta. Istaknuo je ciljeve i tijek projekta, kao i sve veću važnost zaštite okoliša i svih prirodnih resursa u vremenu kada je potrebno na sve manje poljoprvrednih površina proizvesti hranu za sve više stanovnika. Voda i tlo neizmjerna su bogatstva, a budući da poljoprivreda najviše od svih djelatnosti utječe na njih, mjerama dobre prakse pomažemo ih očuvati za buduće generacije.

Nazočne je pozdravio i Andrija Matić, pročelnik Županijskog ureda za poljoprivredu, naglasivši važnost kontinuirane edukacije poljoprivrednih proizvođača i suradnju institucija, kako bi se uspješno koristila sredstva raznih fondova raspoloživa poljoprivrednicima. Uslijedio je obilazak farme i lagune, pri čemu su zainteresiranim posjetiteljima domaćin predstavnik proizvođača opreme za izgnojavanje pojašnjavali sustav izgradnje lagune, način rada crpke, te potencijalne mogućnosti proizvodnje bioplina. 

Nakon obilaska gosti su se okrijepili ukusnim specijalitetima koje je domaćin priredio, te se tog sunčanog i suhog zimskog dana još dugo zadržali u razgovoru, razmjeni iskustava iz različitih grana poljoprivredne proizvodnje i ugodnom druženju.
 

Katrin Gnjidić,

Županijska voditeljica APCP pri HPK VS
 

 

/upload/tbl_novosti/obilazak_lagune_16159.jpg /upload/tbl_novosti/okupljanje_(2)_16219.jpg /upload/tbl_novosti/razgledavanje_lagune_16236.jpg
PREUZIMANJE DOKUMENTACIJE
Kliknite ovdje za stranicu sa svim dokumentima za preuzimanje.
PRETRAŽIVANJE
TRAŽI
COPYRIGHT 2010. ACPC SVA PRAVA PRIDRŽANA