APCP - Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi

ENGLISH HRVATSKI
PROJEKT KONTROLE ONEČIŠĆENJA U POLJOPRIVREDI
   
NOVOSTI
Reforma sustava potpora u poljoprivredi
Reforma sustava potpora u poljoprivredi
27. travnja održano jeu Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima predstavljanje reforme sustava poljoprivredne potpore u Hrvatskoj u razdoblju 2010.-2013

U organizaciji Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije i Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja održano je 27. travnja u Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima predstavljanje reforme sustava poljoprivredne potpore u Hrvatskoj u razdoblju 2010.-2013. godine. Uz reformu, teme skupa bile su i sustav identifikacije zemljišnih parcela - ARKOD, te raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem. 

--------------------------------------------------------------------------------

Župan vukovarsko-srijemske županije Božo Galić kratkim je uvodom pozdravio brojne zainteresirane poljoprivredne subjekte, za koje je i Velika vijećnica bila gotovo premala. Nazočni su bili predstavnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, Hrvatske poljoprivredne agencije, Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Hrvatske gospodarske i obrtničke komore, jedinica lokalne samouprave, poljoprivrednih zadruga, udruga poljoprivrednih proizvođača i brojni poljoprivrednici iz cijele županije.

Nakon županove uvodne riječi, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Stjepan Mikolčić iscrpno je predstavio reformu sustava poljoprivredne potpore u Hrvatskoj u razdoblju 2010.-2013. Upoznao je prisutne sa skorim zatvaranjem vrlo zahtjevnog 11. pregovaračkog poglavlja, te podjelom potpora na prvi i drugi stup, odnosno na sustav izravnih plaćanja i tržišne potpore, te ruralni razvoj. Odobreni financijski okvir iz proračuna Europske Unije iznosi gotovo 800 milijuna eura godišnje, što je oko 50% više od sadašnjih sredstava potpora koja se ulažu u poljoprivredu. Potpore u prvom stupu iznosit će oko 300 eura/ha, a iz drugog stupa moguće je ostvariti još dodatnih 200 eura. U proteklom razdoblju bilo je čak 270 vrsta potpora, sadašnjim propisima definirano je 37 potpora uz dodatna plaćanja za osam osjetljivih sektora – mlijeko, krave dojilje, tov goveda, ovčarstvo i kozarstvo, šećer, duhan i maslinovo ulje.


 

PREUZIMANJE DOKUMENTACIJE
Kliknite ovdje za stranicu sa svim dokumentima za preuzimanje.
PRETRAŽIVANJE
TRAŽI
COPYRIGHT 2010. ACPC SVA PRAVA PRIDRŽANA