APCP - Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi

ENGLISH HRVATSKI
PROJEKT KONTROLE ONEČIŠĆENJA U POLJOPRIVREDI
   
NOVOSTI
Legalizacija farmi na području Vukovarsko-srijemske županije
U organizaciji županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i razvitak seoskog prostora u Vinkovcima je 13. siječnja održan skup na temu legalizacije stočarskih objekata na području Vukovarsko-srijemske županije.

 Sudjelovali su čelnici županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Hrvatske poljoprivredne agencije, predstavnici općina Nijemci, Nuštar, Privlaka, Bošnjaci, predstavnici Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, ovlašteni arhitekti, inženjeri geodezije, predstavnici projektnih ureda, predstavnici HZPSS-a, te predsjednici udruga proizvođača svinja i goveda. 

Skup je pozdravio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i razvitak seoskog prostora Andrija Matić, zahvalivši na odličnom odazivu sudionika. U kratkom uvodu osvrnuo se na nedavno objavljen natječaj za sredstva iz IPARD programa, kao i iz drugih EU i međunarodnih projekata. Unatoč mogućnostima ostvarenja visokih iznosa bespovratnih sredstava iz pretpristupnih fondova, za mnoge stočare veliku zapreku predstavlja nedostatak valjane dokumentacije za postojeće farme, odnosno potrebnih dozvola. Činjenica je da od gotovo tri tisuće gospodarstava na Vukovarsko-srijemskoj županiji koja se bave uzgojem i držanjem životinja zanemarivo mali broj gospodarstava posjeduje građevinsku dozvolu.

Istina je da do nje nije baš lako i jednostavno doći – treba se uklopiti u postojeći prostorni plan općine ili grada, imati optimalan broj uvjetnih grla, dobiti vodopravnu, veterinarsko-zdravstvenu suglasnost, zadovoljiti ostale uvjete postojećih zakonskih propisa vezanih uz izgradnju farme, tu su i geodetske podloge, arhitektonske snimke, usluge projektnog ureda…sve to predstavlja veliku investiciju u vremenu i novcu, i to upravo u razdoblju smanjenih prihoda u poljoprivredi. No, činjenica je i da bez tog uvjeta nije moguće doći do bespovratnih sredstava, koja bi u velikoj mjeri unaprijedila poslovanje farme i povećala njenu konkurentnost.    

Svjesni važnosti poboljšanja postojećeg stanja na tom području, svi sudionici su svojim aktivnim pristupom pridonijeli uspješnosti ovog skupa. Raspravljalo se o rezultatima koncentriranih, ciljanih obilazaka proizvođača mlijeka i mesa provedenih u proteklom razdoblju od strane predstavnika nadležnih institucija. Ti obilasci bili su usmjereni na što učinkovitije ishođenje rješenja o izvedenom stanju, i donijeli su konkretne rezultate. Ipak, na taj način može biti obuhvaćen samo manji broj stočara. Stoga je iz konstruktivne rasprave proizišao i zaključak o nužnosti upoznavanja širokog kruga poljoprivrednika o važnosti i mogućnostima provedbe naknadne legalizacije, čemu ovo zimsko razdoblje upravo i pogoduje.

Područni odjel HZPSS-a Vukovarsko-srijemske županije
Katrin Gnjidić, dr. vet. med.,
suradnica za nitrate
 
 

 

PREUZIMANJE DOKUMENTACIJE
Kliknite ovdje za stranicu sa svim dokumentima za preuzimanje.
PRETRAŽIVANJE
TRAŽI
COPYRIGHT 2010. ACPC SVA PRAVA PRIDRŽANA